Majoránka zahradní

Hans / Pixabay

Neodmyslitelné koření v české kuchyni. Nemusíme však být odkázáni jen na tu sušenou, můžeme si vypěstovat na zahrádce, na balkóně nebo na okně čerstvou.

Nekoupíme-li si majoránku již předpěstovanou, můžeme vysít v březnu semena do běžné zeminy. Semenáčky potom přesadíme buď v zahradě do sponu 10 až 15 cm, nebo je rozsadíme do květináčů či truhlíků po více sazenicích. Pravidelná zálivka a postupné prořezávání nám zajistí bohatý růst.

Čím častěji řežeme vrcholové výhonky, tím rychleji bylinka dorůstá. Pro kuchyňskou spotřebu odřezáváme postupně vršky větévek ještě před tím než začnou kvést.

Majoránka má ráda slunná a teplá stanoviště, chráněná před větrem. Vůbec nesnáší mráz. V našich podmínkách tedy venku nepřezimuje.

Nasekané lístečky čerstvé majoránky např. v hrachové polévce nám poskytnou úplně jiný chuťový zážitek, nežli sušená bylinka. Hodí se pro použití v různých zeleninových polévkách, bramboračkách, guláších, prostě tam, kam bychom jinak použili sušenou.

Máme-li úrodu majoránky opravdu velkou., můžeme si na zimu sami bylinky usušit. Nejlépe si uchová majoránka aroma, když její snítky ustřihneme brzy ráno nebo pozdě večer, nikdy majoránku nesklízíme v poledním žáru. Necháme-li zbytek rostliny vyšší než 6 až 7 cm, dočkáme se ještě druhé sklizně.

Jednotlivé snítky svážeme do menších kytiček a zavěsíme na vzdušném a chladnějším místě „hlavou“ dolů. Jakmile lístečky dobře proschnou, odrolíte je z větviček a uchovávejte ve skleničkách s uzávěrem, nejlépe vzduchotěsným. Majoránku skladujte v suchu a temnu. Budete překvapeni, jaké aroma bude mít vaše vypěstovaná a usušená majoránka oproti sušené kupované.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *