Obsah článku
Brokolice je cenný přírodní „lék“. Jde o rostlinný přípravek, který pomáhá zabránit rozvoji rakoviny a kardiovaskulárních chorob, stejně tak je užitečná pro všechny vyznavače zdravého způsobu života, což jim umožňuje zachovat mládí a krásu pro nadcházející roky.
Užitečné vlastnosti brokolice
- vysoká koncentrace protinádorových fytoživin
- díky sulforafanu zlepšuje krevní tlak a funkci ledvin tím, že normalizuje proces DNA methylace
- odstraňuje nedostatek vitaminu D
- bohaté zásoby vitaminu K a vitaminu B
- nechybí vitamin C
Sulforafan obsažený v brokolici zpomaluje zánětlivý proces, zachovává integritu cévních stěn a zabraňuje kardiovaskulárních příhodám. Výrazné protirakovinné vlastnosti má indol-3-karbinol, který je taktéž v brokolici obsažen.
Na základě brokolice existuje mnoho potravinových doplňků, které se používají pro prevenci mastitidy a rakoviny prsu, myomy a pánevní rakoviny (děložního čípku, močového měchýře, poškození tlustého střeva).
Brokolice dieta
Brokolice jako nízkokalorický, dietní přípravek se doporučuje ve všech programech hubnutí. Má jen 25 až 30 kalorií. Obsah vitaminů a minerálních látek, je vyšší než u všech ostatních typů zelí. Vitamíny a minerály urychlují metabolismus a spalování tukové tkáně. Antioxidanty zvyšují detoxifikaci toxinů uvedených v rozkladu tuků.
Kontraindikace. Kdo by neměl jíst brokolici
Ti, kteří užívají léky na ředění krve, by neměli jíst větší množství brokolice. Mohla by zesílit účinek léků a zvýšit riziko mrtvice.
Konzumace více než dvou hrnků brokolice denně může zvýšit riziko tvorby ledvinových kamenů.
Způsob vaření může snížit množství účinných živin. Doporučuje se jíst brokolice syrovou nebo vařit v páře po dobu 5 minut.
Recept na salát z brokolice
- Brokolice – 300 g;
- Vařené kuřecí prsa – 200 g;
- Celer stonky – 2;
- Šťáva z citronu – lžíce;
- Měkký sýr – asi 50 g;
- Polovina velké sladké papriky;
- Pepř;
- Neslazený jogurt.
Příprava
Brokolice rozděláme na malé růžičky. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky. Podobně nakrájíme na kostičky syrové celerové stonky a papriku. Přidáme trochu pepře, zakapeme citrónovou šťávou a neslazeným jogurtem. Na vrch dáme trochu sýru.