Černý bez
U nás hojně rostoucí keř. Kvete od června do srpna. Květy pro sušení sbíráme, když jsou plně rozkvetlé, ale ještě neopadávají. Sbíráme celá květenství, která sušíme v dobře větrané místnosti, nikdy nesušíme na slunci. Po usušení oddělíme kvítky od stopek a suché skladujeme v uzavřených nádobách.
Plody černého bezu mají využití i v kuchyni, ovšem pouze po tepelné úpravě, syrové bezinky nikdy nekonzumujte, způsobují těžký průjem.
V lidovém léčitelství hraje černý bez od nepaměti významnou úlohu. Čaj z květů černého bezu aktivuje obranné látky v těle a používá se pro čištění pokožky. Doporučuje se při horečnatých chorobách z nachlazení jako prostředek pro pocení.
Čaj z černého bezu
¼ l vařící vody se přelije přes 1 vrchovatou čajovou lžičku květů černého bezu. Necháme 10 minut vyluhovat a pak jej scedíme. Podle chuti se může osladit – nejlépe medem. Použití: čaj se pije vlažný, po 3 až 4 hodinách můžeme vypít další 1 šálek.