Majoránka zahradní

Hans / Pixabay

Neodmyslitelné koření v české kuchyni. Nemusíme však být odkázáni jen na tu sušenou, můžeme si vypěstovat na zahrádce, na balkóně nebo na okně čerstvou.

Nekoupíme-li si majoránku již předpěstovanou, můžeme vysít v březnu semena do běžné zeminy. Semenáčky potom přesadíme buď v zahradě do sponu 10 až 15 cm, nebo je rozsadíme do květináčů či truhlíků po více sazenicích. Pravidelná zálivka a postupné prořezávání nám zajistí bohatý růst.

Čím častěji řežeme vrcholové výhonky, tím rychleji bylinka dorůstá. Pro kuchyňskou spotřebu odřezáváme postupně vršky větévek ještě před tím než začnou kvést.

Přečtěte si:  Měsíček lékařský

Majoránka má ráda slunná a teplá stanoviště, chráněná před větrem. Vůbec nesnáší mráz. V našich podmínkách tedy venku nepřezimuje.

Nasekané lístečky čerstvé majoránky např. v hrachové polévce nám poskytnou úplně jiný chuťový zážitek, nežli sušená bylinka. Hodí se pro použití v různých zeleninových polévkách, bramboračkách, guláších, prostě tam, kam bychom jinak použili sušenou.

Máme-li úrodu majoránky opravdu velkou., můžeme si na zimu sami bylinky usušit. Nejlépe si uchová majoránka aroma, když její snítky ustřihneme brzy ráno nebo pozdě večer, nikdy majoránku nesklízíme v poledním žáru. Necháme-li zbytek rostliny vyšší než 6 až 7 cm, dočkáme se ještě druhé sklizně.

Přečtěte si:  Levandule lékařská

Jednotlivé snítky svážeme do menších kytiček a zavěsíme na vzdušném a chladnějším místě „hlavou“ dolů. Jakmile lístečky dobře proschnou, odrolíte je z větviček a uchovávejte ve skleničkách s uzávěrem, nejlépe vzduchotěsným. Majoránku skladujte v suchu a temnu. Budete překvapeni, jaké aroma bude mít vaše vypěstovaná a usušená majoránka oproti sušené kupované.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..