Obsah článku
Mléko a mléčné výrobky obsahují velmi kvalitní bílkoviny, jejich obsah je v samotném mléce až 3,5%. Další složkou mléka je mléčný cukr, tedy laktóza. Je to podobný cukr jako sacharóza (klasický cukr), ale má nižší glykemický index. Jeden litr mléka může obsahovat až 45 g cukru. Mléko obsahuje také tuky.
Mléčné výrobky – tvaroh
Mezi nejznámější mléčné výrobky patří tvaroh, a různé potraviny, pro něž je tvaroh základní surovina. Tvaroh je ve své podstatě koncentrovaná mléčná bílkovina. Tvaroh má dva základní typy: tvrdý tvaroh a měkký tvaroh. Tvrdý tvaroh vzniká z mléka srážením pomocí kyseliny mléčné. Měkký tvaroh vzniká za pomoci působení enzymů a mikroorganismů. Díky vysokému obsahu bílkovin je tvaroh velmi výživné a syté jídlo. Má také vysoký obsah vápníku. Tvaroh je obecně mnohem vhodnější než třeba sýry.
Mléčné výrobky – jogurt
Jogurt, podobně jako tvaroh vzniká z mléka při přeměně mléčných bílkovin na kyselinu mléčnou působením bakterií. Jogurt má relativně nízký obsah energie (kalorie), obsahuje mnoho bílkovin, vápníku, různé vitamíny skupiny B. Klasický jogurt také obsahuje živé jogurtové kultury, které jsou velmi prospěšné pro příznivé účinky na zdraví a střevní mikroflóru. Obecně platí, že konzumace jogurtů pomáhá snižovat výskyt nemocí.
Mléčné výrobky – sýry
Sýr vzniká z mléka, které se sráží za pomocí „syřidla“ nebo kyseliny mléčné. Sýry se mohou vyrábět jak z kravského, tak i kozího, ovčího nebo i jiných druhů mléka. Existuje velké množství druhů sýru. Pro dietní a zdravý jídelníček platí, že sýry (s výjimkou tavených sýrů), by měly být nedílnou součástí. Například 100 gramů sýru eidam (30% obsah tuku v sušině) dodá do těla až 25 gramů bílkovin (což představuje cca 50% doporučené denní dávky) a také až 800 mg vápníku (což představuje cca 80% doporučené denní dávky).