U nás sice nejsou mořské řasy tak populární jako příkladně v Rusku, kde se staly oblíbené díky asijské kuchyně. Nejčastější pokrm, který se připravuje z těchto mořských plodů je chūka salát.
Proč jsou mořské řasy příkladně wakame užitečné?
- značný obsah rostlinného proteinu
- obsahují polynenasycené tuky, omega 3
- příznivě působí na trávicí systém
Řasy, stejně jako jiné produkty moře obsahují velmi důležité minerály pro člověka:
Vanad – stopový prvek, základní stavební kámen některých enzymů jako například nitrogenázy. Ohledně využití solí vanadu se začalo uvažovat v souvislosti s terapií cukrovky, protože mají schopnost zvyšovat využitelnost inzulínu v organismu
Hořčík – zajišťuje snížení krevního tlaku, omezuje srdeční arytmii a rozšiřuje tepny. V minulých letech byl zkoumán i jeho pozitivní vliv na diabetes II. stupně, zmírňuje menstruační potíže při menopauze.
Jód – základní stopový prvek. Nedostatek jódu způsoboval v minulosti těžké vývojové poruchy intelektu. Ale hormony závislé na jódu mají vliv i na tělesný růst, na odolnost proti zátěži nebo na pohlavní život. Které řasy mají jod ve velkém množství? Srovnáme-li různé druhy řas na obsah jódu, bude vedoucí wakame – 790 mg na 100 g, následují mořské řasy kombu – 230 mg a uzavře mezi prvními třemi – nori, 9 mg.
Proč jíst mořské řasy
- jsou zdrojem prospěšné vlákniny (prospívá trávicímu traktu, ale i kardiovaskulárnímu systému)
- obsahují vitaminy, minerály a další živiny (železo, draslík, hořčík, zinek, selen a mnohé další minerály a stopové prvky. V mořských řasách, ačkoli množství závisí na konkrétním druhu, jsou obsaženy i vitaminy A, C, E, K atd.)
- doplňují do organismu zdravé tuky
- dodávají tělu lehce stravitelné bílkoviny
- posilují imunitní systém a bojují proti civilizačním chorobám
Mořské řasy disponují několika antioxidačními a protizánětlivými látkami, které mají schopnost posílit imunitní systém (karotenoidy, flavonoidy) a ochránit člověka před civilizačními nemocemi.