Obsah článku
Nejrůznější semínka, ořechy a luštěniny nejsou nic pro vás a nedaří se vám přijít jim na chuť? Zkuste jim dát ještě jednu šanci a vpusťte do svého jídelníčku klíčky. Určitě nebudete litovat! Pojďme se klíčkům podívat na zoubek…
Klíčky jako superpotravina
Trendem poslední doby se staly takzvané superpotraviny, ale existují i další produkty, které jsou zcela neprávem stále opomíjené. To je případ i lahodných klíčků, které jsou nesmírně bohatým zdrojem minerálů, vitamínů, bílkovin, enzymů i antioxidantů. Připravíte je levně z většiny semínek, ořechů i luštěnin. Klíčením se stávají mnohem lépe stravitelnými a využitelnými. Zejména v zimě se právě klíčky postarají o přísun důležitých živin a posílí imunitní systém při hrozbě nejrůznějších viróz a nepříjemných nachlazení.
Není nad doma připravené klíčky
Klíčky není problém zakoupit v prodejnách se zdravou výživou nebo v supermarketech, ale jejich kvalita většinou není nijak valná, hlavně chuťově. Klíčky totiž poměrně rychle uhnívají a je nutné je spotřebovat během několika dní, které hotové klíčky ve většině případů stráví ve skladech nebo na pultech. Jistotu kvality klíčků nabízí jejich domácí pěstování pomocí klíčících misek, které vyžadují pouze minimální pozornost. Ještě snazší cestu k výživné lahůdce zaručují sklenice na klíčení nebo automatická klíčidla semen.
Klíčky nabízí v kuchyni netušené možnosti
Luštěninovými klíčky můžete nahradit přílohu nebo její část, klíčky nejrůznějších semínek jsou skvělé k obloženému pečivu nebo chlebu s pomazánkou a klíčky vypěstované z ořechů ozvláštní jakýkoliv salát. A co takhle vylepšit krémovou polévku trochou svěžích klíčků? Někdo klíčky pojídá jen tak, jako oblíbenou chuťovku. Klíčit lze i méně obvyklé suroviny, se kterými se v kuchyni teprve seznamujete, jako je například quinoa, špalda apod.