Obsah článku
Chcete doslova zazářit znalostmi a oslnit svůj doprovod tou správnou volbou sektu? Pak se pro začátek zaměřte na správnou terminologii. Šumivé víno totiž není to samé jako perlivé. A šampaňské? To už je docela jiná liga.
Když se řekne sekty, nejspíš si vybavíme něco s bublinkami. Bylo by však chybou odbýt tuto kategorií jen takovou nicneříkající frází.
Perlivá vs. šumivá – jaký je mezi nimi rozdíl?
Rozhodně nejsou bublinky jako bublinky. Pokud si domů pořídíte perlivé víno, jde vlastně o nejnižší kvalitu. Ony bublinky jsou totiž vyráběny uměle a to prostřednictvím oxidu uhličitého. To v šumivých vínech vzniká tento plyn zcela samovolně.
Jak je to vlastně s tím šampaňským
Slavné šampaňské víno lze tedy zcela spolehlivě zařadit do kategorie šumivých vín. Ale rozhodně tak není možné označit jakýkoliv nápoj, splňující tuto podmínku. V obchodech ho poznáte podle jasného označení „Champagne“ a samozřejmě také podle vyšší ceny.
Lze ho totiž vyrábět pouze v jedné oblasti světa – Champagne-Ardene v severovýchodní Francii. Díky Evropské unii má totiž udělenu zásadu chráněného místa původu.
Ve hře jsou i povolené odrůdy
A aby toho nebylo málo, tzv. šampaňskou metodu nelze použít na jakékoliv víno. Povoleny jsou jen tři odrůdy:
- Pinot Meunier,
- Pinot Noir
- a Chardonnay.
A jak se vyznat v dalších pojmech, které na sebe šampaňské víno váže? Důležité je zejména tzv. ročníkové víno. To znamená, že váš nápoj může být vyroben z různých odrůd vinné révy, ovšem pouze z toho samého roku.
A zapomenout nesmíme ani na dělení podle obsahu cukru. To je stejné jak pro šampaňské, tak i pro perlivá a šumivá vína.
- Brut nature neobsahuje žádný přidaný cukr.
- Extra brut obsahuje méně než 8 gramů přidaného cukru.
- Brut má přidaného cukru méně než 15 gramů.
- Extra sec pak 12 až 20 g, sec 17 až 30 g, demi-sec 33 až 50 g a doux více než 50 g přidaného cukru.
Snadno si tak vyberete víno podle svého chuti. Širokou nabídku najdete například na stránkách Vinoadestilaty.cz.