Obsah článku
Zdá se, jakoby etikety na potravinách poskytovány veškeré dostupné informace, které uvážlivý zákazník potřebuje. Počítání kalorií by proto mělo být jednoduché. Nicméně není. Věci se zde začínají zamotávat, protože potravinové etikety nevypovídají o celém, ale jen o polovině příběhu.
Zpracované potraviny vás dělají tučnějšími
Zpracování potravin zahrnuje vaření, mixování, šlehání a rašení (například na kaši), případně používání rafinované mouky namísto nerafinované.
Zpracování potravin může být provedeno buď potravinářským průmyslem ve výrobě nebo i vámi v domácím prostředí, když připravujete jídlo. Následky takového zpracování jsou velmi velké. A nejde jen o vitamíny či minerály. Například, pokud jíte syrovou stravu, tak obvykle zhubnete. Když ale totéž jídlo sníte vařené, pak přiberete.
Stejné kalorie, jiný výsledek.
Pro na našich předků tento princip mohl představovat rozdíl mezi životem a smrtí. Před stovkami tisíc let, kdy se dávní lidé teprve učili vařit jídlo, byli najednou schopni získat přístup k většímu množství energie ze všeho, co snědli. Tato extra energie jim umožňovala vyvinout větší mozky, mít děti častěji a cestovat po světě efektivněji. Bez vaření bychom dnes nebyli lidmi. Syrová strava v době před využíváním ohně byla to, co nás ve vývoji brzdilo.
Více zpracované potraviny jsou tráveny lépe
Experimenty na zvířatech ukazují, že zpracování potravin přidává na využitelnosti kalorií bez ohledu na to, zda zdrojem energie jsou sacharidy, bílkoviny nebo tuky. V každém jednom případě, čím více zpracovaná je daná potravina, tím více energie a kalorií z ní získáme.
Vezměme si například sacharidy, které dnes poskytují lidstvu více než polovinu všech kalorií. Jejich energie pochází hlavně ze škrobových zrn – hustých uskupení glukózy, která se tráví hlavně v tenkém střevě.