Stomach Pain Stomachache  - mohamed_hassan / Pixabay

Jak si pomoci při pálení žáhy?

Pálení žáhy je problém, se kterým se čas od času setkává v průměru každý desátý z nás. Během života ale nejméně jednou s tímto problémem přijde do styku až polovina populace. Vlastně se jedná o zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Tyto šťávy jsou totiž velmi kyselé a dráždí tak citlivou jícní sliznici. Podobný princip vidíme u zvracení, ale s tím rozdílem, že „pálení žáhy“ neprobíhá reflexivně a není provázen dávivými křečemi. Zkrátka a dobře – část obsahu natrávené potravy se vrátí do jícnu, aby pak po nějaké době zamířila zpět do žaludku.

Člověk si za pálení žáhy často může sám

V dnešní uspěchané době nemůže vyhradit dostatek času na stravování, jí ve spěchu, nepravidelně a často i nepříliš zdravě. Pro řešení tohoto problému je totiž důležité udržení vhodné tělesné hmotnosti. Existují vědecké výzkumy, které potvrzují častý vliv nadváhy na častější potíže s „pálením žáhy“.

Pokud napadá naše tělo „pálení žáhy“ jen občasně, třeba jednou za několik týdnů, není jistě důvod se jím zabývat. V případě, že je výskyt tohoto problému častější, je důležité vyhledat odbornou pomoc a samozřejmě si některá jídla i úplně odepřít v zájmu vlastního zdraví.

Přečtěte si:  Artróza je strašákem hlavně starších lidí. Poradíme, jak na ni

Tip pro čtenáře: Kde koupit vysoce kvalitní Krill olej?

Pozor na nevhodná jídla

Potraviny vyvolávající „pálení žáhy“ jsou obvykle velmi tučná, smažená nebo kořeněná jídla. Podobně však účinkují i kyselé nápoje, jako je například červené či bílé víno nebo některé potraviny z kategorie těch hůře stravitelných (luštěniny, vejce vařená natvrdo, zelí či čerstvý chleba). Důležité je také nekonzumovat příliš mnoho jídla najednou, i to totiž může významně ovlivnit výskyt „pálení žáhy“.

Vyvarujte se alkoholu a kouření

Negativní vliv na tuto problematiku má i požívání většího množství alkoholu nebo kouření tabáku. Alkohol totiž zvyšuje kyselost žaludku a často obsahuje i chemické sloučeniny, které dráždí žaludeční sliznici. Podobný problém pak mají i některé perlivé nápoje. Důležité je nepodcenit i duševní problémy, zejména dlouho neřešený stres může být spouštěčem častého nepřirozeného stahování žaludku a tím pádem i k možnému úniku nejrůznějších žaludečních šťáv do jícnu. Samozřejmostí je také nejíst těsně před spaním, aby se mohlo jídlo pohodlně strávit ještě před ulehnutím na lože.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..